Koroner stent plakların birikerek kan akışı için daralan bir artere yerleştirilen küçük bir örgü tüptür. Koroner arterdeki daralmış damarı tedavi etmek için stent takıldıktan sonra bir hafta içinde normal aktivitelerinize dönebilirsiniz. Ancak sağlıklı kalp fonksiyonunu sürdürmek için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Genellikle ilaç ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri gerektirir.
Kalp stenti takıldıktan sonra dinlenmek gerekir mi?
İşleminizin koşullarına bağlı olarak hastanede bir gece kalmanız gerekebilir. Eve döndüğünüzde birkaç gün boyunca dikkatli olmanız uygun olacaktır.
Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar
Herhangi bir komplikasyon olasılığını azaltmak için sağlık ekibinizin tavsiyelerine uymanız önemlidir.
Yapılacaklar:
- Yeni belirtileri derhal doktorunuza bildirin.
- Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli alın, aksatmayın.
Yapılmayacaklar:
- En az bir veya iki gün ağır bir şey kaldırmayın veya yorucu aktivitelere katılmayın.
- Kendinizi hazır hissetmeden ve doktorunuz onay vermeden işe veya diğer aktivitelere geri dönmeyin.
- Doktorunuzla anlaştığınız miktardaki alkol kullanım oranının dışına çıkmayın.
- Sigara içmeyin
Kalp stent prosedüründen sonra ilaç kullanacak mıyım?
Koroner stentte küçük bir pıhtı oluşma riski vardır bu nedenle sağlık ekibiniz stent aldıktan sonra klinik durumunuz ve yapılan işleme göre süresi değişmekle beraber 6 ay ile 1 yıl arasında değişen sürelerde ikili tedavi yani 2 adet kan sulandırıcıdan antiplatelet (kan sulandırıcı) ilaç reçete edecektir. Genel sağlığınıza bağlı olarak yüksek tansiyonu yönetmek için bir veya daha fazla antihipertansif ilaç ve yüksek kolesterolü düşürmek için bir statin veya benzer bir ilaçta reçete edebilirler.
Kalp stenti takıldıktan sonra alkol içebilir miyim?
Genel olarak çoğu insan için koroner stent ile birlikte ölçülü alkol tüketimi güvenlidir ve uygundur. Ancak bunu doktorunuzla konuşmalısınız çünkü alkol tüketimi kan basıncını yükseltebilir ve alkol bazı kalp ilaçlarıyla etkileşime girebilir.
Kalp stenti aldıktan sonra araba kullanmak veya uçmak ne kadar sürer?
Stent aldıktan sonra uçmak veya araba kullanmak kararı kendinizi nasıl hissettiğinize ve stentin bir kalp krizi sonrasında mı yoksa elektif bir önlem olarak mı yerleştirildiğine bağlıdır. Amerikan Kalp Derneği kalp krizinden sonra uçmak için iki hafta beklemeyi önerir. Ancak göğüs ağrısı veya başka belirtiler yaşıyorsanız seyahat planlarınızı ertelemeyi düşünün. İngiltere Ulusal Sağlık Servisine göre çoğu insan genellikle bir hafta sonra araba kullanmaya başlayabilir.
Ne zaman ve nasıl seyahat ederseniz edin ilaçlarınızı ve tıbbi bilgilerinizi yanınızda bulundurduğunuzdan emin olun. Bu bilgiler acil durumlarda yardımcı olabilir ve şunları içermelidir:
- Aile üyeleri veya arkadaşlar gibi acil durum irtibat kişileri ve sağlık ekibiniz
- Mevcut ilaçların listesi
- Tıbbi geçmiş (son stent prosedürünüzün tarihi ve detayları dahil)
Genel olarak araba kullanma veya uçma kararı vermeden önce doktorunuza danışmak ve almanız gereken önlemleri konuşmak en iyisidir. Örneğin seyahat ederken daha fazla bulunabilen tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanız hatırlatılabilir.
Prof. Dr. Kadriye Orta Kılıçkesmez, Türk kardiyoloji alanında önde gelen isimlerden biridir. 24 Ocak 1974’te Tekirdağ’da doğmuştur. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra uzmanlık alanı olarak kardiyolojiyi seçmiş ve aynı üniversitenin Kardiyoloji Enstitüsü’nde uzmanlık eğitimini almıştır.2015 yılında üniversite tarafından görevlendirilerek Şişli Etfal kardiyoloji kliniğini ve Angio laboratuarını kurmuştur. 2017 yılında profesör olan Kadriye Kılıçkesmez 2020 yılında Prof Dr. Cemil Taşçı Hastanesi’nin kardiyoloji kliniğini ve Angio laboratuvarını kurmuş, kliniğin eğitim kliniği olmasını sağlamıştır.