Anjiyo Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

anjiyo islemi

Kalp kateterizasyonu ve koroner anjiyografi sonrasında nabzınız ve kan basıncınız kontrol edilecek ve kaydedilecektir. Radial yoldan yani el bileğinden angiografi yapıldıysa bileğinizin etrafına küçük bir basınçlı bant yerleştirilir, basınç birkaç saat içinde yavaş yavaş azaltılır, ardından bant çıkartılır. Radial angiografide, işlem sonrası  hemen doğrulup oturabilir ve kısa süre sonra yürüyebilirsiniz.

Kateter kasığınıza yerleştirildiyse yani femoral yoldan angiografi yapıldıysa kateter ve kılıf çıkarıldıktan sonra kanamayı durdurmak için yaklaşık 10 dakikaya kadar baskı uygulanarak kanama durdurulur. Kanama durduktan sonra düz yatmanız istenecektir Her şey yolunda giderse birkaç saat sonra oturmanız istenecektir ve 4 saat  sonra kalkıp yürüyebilirsiniz.. Bazen kanama kontrolü bir kapatma cihazı yerleştirilerek sağlanabilir. Bu durumlarda yaranın üzerine baskı uygulamak gerekmez. 

Eve Gitme Süreci

Eğer sadece angiografi yapıldı, stent takılmadıysa aynı gün eve gidebilirsiniz, ancak bir aile üyesi veya arkadaşınızdan sizi eve götürmesi için düzenleme yapmanız gerekecektir, araç kullanmanız doğru olmayacaktır.  İşlemden bir gün sonra kendininizi genellikle iyi hissedersiniz, giriş bölgesinde bir hafta kadar hassasiyet olabilir. Herhangi bir morarma olursa iki hafta kadar sürebilir.

İyileşme tavsiyeleri

Hastaneden ayrılmadan önce iyileşme süreciniz boyunca yapmanız veya kaçınmanız gereken şeyler hakkında bilgilendirileceksiniz. Size verilebilecek tavsiyelere örnekler şunlardır:

  • Bir gün banyo yapmaktan kaçının. Duş alabilirsiniz ancak yaranın mümkün olduğunca kuru kalmasına özen gösterin.
  • Giriş bölgenizdeki bandaj  işlemden bir gün sonra çıkarılabilir ve genellikle yenisiyle değiştirilmesi gerekmez.
  • Güvenli olduğu söylenene kadar ki bu genellikle 3 güne kadar olabilir araç kullanmayın.
  • Yaklaşık 2 gün boyunca spor yapmaktan aşırı fiziksel aktiviteden veya ağır bir şey kaldırmaktan kaçının.

Yaranız veya genel olarak iyileşme sürecinizle ilgili endişeleriniz varsa işlemin yapıldığı hastane birimi ile iletişime geçin.

Uçakla Seyahat

Bir anjiyogram veya anjiyoplasti işleminden kısa bir süre sonra uzun mesafeli bir uçuşa çıkmak genellikle önerilmez ancak aksi takdirde sağlıklı olan çoğu insanın uçması sorun olmamalıdır. Uçmaya uygunluk ile ilgili genel rehberlik aşağıdaki gibidir:

  • Bir anjiyogram veya rutin anjiyoplastiden sonra 2 gün sonra uçabilirsiniz.
  • Ciddi olmayan bir kalp krizinden sonra 3 – 10 gün sonra uçabilirsiniz.
  • Daha ciddi bir kalp krizinden sonra uçmayı 4 – 6 hafta erteleyin.

Tıbbi Tavsiye Almanız Gereken Durumlar

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla iletişime geçin:

  • Yara yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık veya akıntıda artış
  • Yüksek ateş
  • Kateterin yerleştirildiği vücudun aynı tarafındaki bacak veya kolda renk değişikliği soğukluk veya uyuşma

Yaradan herhangi bir kanama olursa bölgeye baskı uygulayın. Yaradan gelen kanama 10 dakika boyunca baskı uyguladıktan sonra durmazsa veya yeniden başlarsa 112’yi arayın ve bir ambulans isteyin.

Sonuçları Almak

Anjiyografi sonuçlarınızın bir kopyası aile hekiminize ve (uygunsa) sizi yönlendiren uzmana gönderilecektir. Sonuçlara bağlı olarak şu önerilerde bulunulabilir:

  • Kalp rahatsızlığınızı tedavi etmek için ilaç kullanmak
  • Koroner anjiyoplasti (koroner arterleri genişletmek için yapılan bir işlem) yaptırmak
  • Koroner arter bypass grefti (tıkanmış arterlerin etrafından kan akışını yönlendirmek için yapılan cerrahi bir işlem) gibi kalp ameliyatı olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç!